Verjamemo v otroke in naravo!

NATURO sestavljamo ljudje, ki verjamemo v otroke in naravo! Naša strast je ustvarjanje igrivega otroštva. Otrokom pomagamo, da se sprostijo, povežejo s sabo, drugimi in z naravo ter razvijejo svoje naravne moči. Otrok, ki je povezan in lahko svobodno ustvarja, je na najboljši poti do notranje stabilnosti, zdravega razvoja telesa, uma in srca ter uspeha po lastni meri.

Tu smo zato, da otrokom zagotavljamo ustrezne pogoje za zdrav vsestranski razvoj. Svoje poslanstvo uresničujemo s projekti, v katere vgradimo veliko proste igre in narave.

Prosta igra otrok je ogrožena vrsta na spisku otroških aktivnosti. Storilnostna naravnanost družbe se je z vso močjo prenesla tudi na otroke in njihov prosti čas je zasedlo konstantno organizirano učenje – športa, glasbe, umetnosti… Kar ga je ostalo, ga zapolnijo elektronske naprave. Zmanjšujejo se tudi javne površine, namenjene igri, vse hujši promet pa je invazivna vrsta, ki ravno tako spodjeda otroško igro na prostem. Že do igrišč, kaj šele do dreves, potokov in skal otroci skorajda ne pridejo več. Poleg tega je staršev strah nepridipravov, ki oprezajo za otroki.

V nevarnosti je tudi narava sama, saj se ljudje masovno odtujujemo od nje. Aktualna generacija staršev še ima v zavesti, kaj je v otroštvu od narave dobila, a ima vse manj možnosti, da naravo v tisti pravi obliki ponudi tudi svojim otrokom. Če bomo dopustili, da cele generacije otrok prekinejo stik z naravo, potem je narava izgubljena. Človek pa tudi.

Zato prosta igra in narava potrebujeta svojega zagovornika. Več njih. Eden je NATURO.

NATURO otrokom vrača igro in naravo. In obratno – naravi vrača otroke in igro.

Zavezali smo se, da …

… bodo vsi otroci spet imeli možnost varnega igranja v naravi in veliko proste igre,
… bo v mestih na voljo dovolj igralnih površin za vse otroke,
… se dvigne zavest staršev, pedagogov in vseh vrst oblastnikov o pomenu proste igre, preživljanja časa,
… in učenja otrok na prostem ter da vsi skupaj tudi kaj naredimo v smeri vračanja otrok v naravo,
… da bomo razvili oz. razvijali vsaj eno doživljajsko igrišče v Sloveniji,
… da bomo otrokom stalno zagotavljali dovolj možnosti, da se umirijo, pridejo v stik s sabo in se na zdrav način povežejo z drugimi in naravo.

NATURO EKIPA

11425063_940005699395883_1854185761586034744_o

GREGOR ROŽANC

Gregor je soustanovitelj in predsednik Društva NATURO ter vodja podružnice društva v Kranju. Po izobrazbi je univ. dipl. socialni pedagog, kasneje pa je pridobil tudi naziv NLP Praktik in opravil Advanced Intensive Training iz realitetne terapije. Trenutno je zaposlen kot vzgojitelj v Vzgojnem zavodu Kranj, je oče dveh deklic, sicer pa se že več kot 15 let aktivno ukvarja z otroci in mladimi v različnih vladnih in nevladnih organizacijah. Vodil je številne delavnice in treninge za otroke in mladostnike, bil vzgojitelj, deloval kot svetovalec, njegova velika strast pa je organizacija in vodenje doživljajsko-pedagoških projektov za otroke v naravi. Verjame v otroke in v to, da narava in prosta igra v otroku podpreta razvoj njegovih naravnih kvalitet.

12006515_990620431001076_5497360587368717090_o

mag. GREGOR UDOVČ

Še drugi Gregor v Naturo ekipi je vodja podružnice Ljubljana. Z otroki dela že od srednje šole. Začel je kot vzgojitelj na letovanjih Rdečega križa Novo mesto na Debelem Rtiču, zadnjih 10 let pa je programski in pedagoški vodja letovanj. Dodiplomsko izobrazbo je pridobil na Pedagoški fakulteti, smer fizika in tehnika, podiplomski študij pa je nadaljeval na smeri menedžmenta neprofitnih organizacij. Gregor je vsestranski, saj se zelo dobro znajde na tehničnem področju, kot tudi pri delu z ljudmi. Trenutno je zaposlen kot ravnatelj v osnovni šoli. Poleg tega, da je skrben oče dveh otrok, je strasten športnik. Ljubi športne aktivnosti v naravi v vseh letnih časih. V njegovi družbi v naravi je vedno zabavno, saj otrokom vedno znova in znova razkriva fizikalne zakonitosti in skrivnosti narave.

naturo_karmen_rodic

KARMEN RODIČ

Po izobrazbi je mag. agronomije, zato dopoldneve preživlja kot ‘zdravnik za rastline’, popoldneve pa najrajši v družbi svoje družine. Aktivno na prostem ali na vrtičku, kjer imata svojo ustvarjalno gredico tudi najmlajša. Ne se začudit, če jih srečate po vseh skritih in ne skritih kotičkih Novega mesta. To aktivno preživljanje v in z naravo želi predati tudi naprej. Zato je prevzela vodenje Naturo podružnice v Novem mestu.
Tina

TINA PERNUŠ

Tina Pernuš je velika ljubiteljica narave, navdušena gornica in neumorna jadralka, ki naravo dojema kot našo veliko učiteljico na vseh področjih življenja, tako z vidika osebne rasti, odnosov, družbe in okolja. V 15 letih aktivnega prostovoljstva je v vlogi skavtske voditeljice pridobila izkušnje dela z mladimi, se udeleževala mladinskih izmenjav in se naučila pristnega stika z naravo in odgovornega odnosa do narave in družbe. Življenje dojema kot igro in svet kot igrišče. Sledi misli ustanovitelja skavtov BI-PI, da bi svet zapustila za spoznanje boljši, kot ga je prejela. Vedoželjna krajinska arhitektka, oblikovalka in načrtovalka zunanje okolice, trenutno zaključuje študij naravovarstva, njen prosti čas pa krojita glasba in ples. V društvu Naturo je vodja rojstnih dni v Kranju.

jost

JOŠT KOZELJ

Že med študijem gradbeništva se je posvetil osebnostni rasti, meditaciji in raziskovanju zanj relevantnih tem, ki ga vodijo k ustvarjanju novih projektov za trajnosten razvoj človeka v odnosu do samega sebe, do družbe in do okolja. Sodeluje v več aktivnih skupinah pri načrtovanju in izvajanju novih projektov. Sam meni, da je za dobro izveden projekt potrebno sanjanje, načrtovanje, izvajanje in praznovanje, bistveni sestavini načrtovanja trajnostnih sistemov, ki jih večkrat pozabimo, sta sanjanje in praznovanje. Veseli ga tako delo z zemljo kot delo z ljudmi, najpomembnejše pa je njuno povezovanje, sožitje.

 

????????????????????????????????????

MATEJA PANJAN

Mateja Panjan je strastna organizatorka in prodorna tkalka novih odnosov v našem društvu. Skrbi za medijski prepoznavnost društva in nas vedno znova preseneti z idejami, kako še izboljšati programe in delovanje društva.

eva1

EVA GAŠPERLIN

V šolskih letih zagrizena tabornica, danes pa aktivna športnica, mati dveh otrok in svetovalna delavka na Gimnaziji. Izkušnje z mladimi je nabirala kot taborniška vodnica, prostovoljka pri različnih društvih, vzgojiteljica v vrtcu, ter učiteljica v glasbeni šoli. Eno lepših izkušenj je doživela na študentski izmenjavi na Norveškem, kjer je spoznala skandinavski način sobivanja in povezovanja z naravo. Njihova ideologija ji je bila od nekdaj blizu, izmenjava pa ji je vzbudila gorečo željo, da ideologijo, v obliki gozdnega vrtca, prinese tudi v Slovenijo.