NA PRAVLJIČNI KMETIJI

Stik z naravo, ki jo bo vaš otrok za večno ohranil v spominu

Se vam kdaj dozdeva da vaš otrok nima dostopa do pomembnih doživljajev, za katere sami vemo da so še kako pomembni za celostni razvoj osebnosti?

Je vaš otrok nor na živali?

Bi ga obdarili s počitnicami v stilu filmov Sreča na vrvici, Poletje v Školjki, Bratovščina sinjega galeba?

Vaš otrok visi na ekranih ves čas, vi pa bi si želeli, da spozna tudi življenje, avanturo?

Je vaš otrok bolj “lene sorte”? Se vam zdi da se velikokrat dolgočasi?

Se vam zdi, iskreno rečeno, malce trmast? Težko sodeluje z drugimi, mu je vsako delo odveč in hoče takoj tukaj zdaj dobiti, kar si on zamisli?

Bi radi, da več in bolje razmišlja s svojo glavo?

Bi se on rad več igral zunaj s prijatelji, a mu žal realnost tega ne omogoča

ZAKAJ NA PRAVLJIČNO KMETIJO?

V zadnjem desetletju so študije nevroznanosti, razvojne in socialne psihologija ter čustvene inteligence nedvomno potrdile česa v otroškem razvoju možganov danes kronično primanjkuje. Izkustveno učenje (ang. experiential learning) je edini način učenja, ki ga človek naravno poseduje že od samega začetka. Žal pa, predvsem zaradi vse hitrejšega načina življenja, otroci nezavedno vse prepogosto naletijo na ovire pri tem naravnem principu. Skrbno pripravljen program Na pravljični kmetiji umesti otroka pod strokovnim vodstvom v okolje, ki zagotavlja najhitrejši izkustveni doživljaj na način, ki svojevrsten za vsakega otroka posebej.

Čeprav gre za nekaj dni svojevrstne izkušnje, le-ta vzpostavi referenčni nevrološki okvir, na katerem sloni nadaljnji razvoj otrokovega odraščanja. Vse je skrbno načrtovano in poteka preko igre in prijetnih naravnih občutkov, ki močno zvišajo učinek izkustvenega učenja, in tako vzpostavijo nove temelje delovanja otroških možganov, ki se v času otroštva in potem v odrasli dobi veliko lažje prilagajajo na nove in nove dražljaje.

Privoščite mu edinstveni in nepozabni NATURO Poletni tabor Na pravljični kmetiji, v neokrnjeni naravi, kjer bo doživel številne “aha” momente in kjer mu bo zapelo srce!

“Najboljši počitniški teden do zdej!” 

…pravi hčerka.
– Špela Omahen Regovc –

 

V OČEH NAŠIH NAJDRAŽJIH…

 • neomejena doza veselja, sreče,
 • “old school” počitnice na kmetiji, kjer jih bo prebujalo petelinje kikirikanje, rezgetanje konjev ter vonj po senu in lesu,
 • ena najboljših življenjskih izkušenj na pravljični kmetiji s preko različnih 70 živali, ki jo upravlja 7 članska družina,
 • učenje skrbi za druge ljudi, živali in kmetijo,
 • razvoj sposobnosti sodelovanja, vodenja in reševanja problemov,
 • sprejemanje tveganja (strokovno: risk-assesment) in odgovornosti zaradi tveganih elementov na kmetiji – živali, uporaba orodja (kladiva, noži, žage, lopate…), ogenj, narava…
 • priložnost, da odpre svoje “ventile” in sprosti ves stres, ki se mu je nabral skozi šolsko leto,
 • zavedanje, da lahko vpliva na svet okrog sebe s svojim razmišljanjem, sprejemanjem odločitev in delovanjem,
 • občutek notranje moči, več samozavesti,
 • novi prijatelji,
 • pristna povezanost s sabo in naravo,
 • biološko in ekološko pridelana hrana na kmetiji (hrana je izključno vegetarijanska),
 • ohranjanje nevroplastičnosti možganov,
 • noro zabavo – katera je zabavnejša in boljša igra kot tista spontana s prijatelji, kot smo jo imeli starši današnjih otrok v svojem otroštvu v neomejenih količinah?
 • stik s seboj in delovanje v svojem notranjem ritmu!
 • njegovo srce ne bo nikoli pozabilo najboljših počitnic na kmetiji!

Med drugim poskrbimo za nepozabne izkušnje, kot so:

 

 • Spoznavanje življenja in dela na kmetiji,
 • Spanje v »hotelu« s tisoči zvezdic – v šotoru ali na seniku nad konji in ovcami!!,
 • kurjenje magičnega ognja in večerno petje pesmi ob spremljavi kitare,
 • preživljanje časa in obilo smeha in nežnosti v družbi konj, prašičkov, kozic, krav, želvic, psov, mačk, zajčkov, purana, bika, oslička … skrb za živali (hranjenje, čiščenje, božanje, jahanje konj in še in še …),
 • zabava kopanje v ročno narejenem bazenu iz slamnatih bal,
 • pohodništvo in orientacija v gozdu,
 • raziskovanje gozda, rastlin, živalic, skal, korenin itd.
 • opazovanje in preučevanje zvezd,
 • učenje kulinaričnih posebnosti na tabornem ognju in pomoč pri pripravi jedi,
 • športne aktivnosti (badminton, nogomet, gumitvist, odbojka …),
 • raziskovanje okoliških naravnih pojavov,
 • ustvarjanje skrivališč, bunkerjev, drevesnih gugalnic in drugih struktur iz naravnih materialov in tudi tistega orodja, katerega otroci danes skoraj ne primejo več v roke (noži, žage, kladiva, sekire …),
 • izdelovanje lokov, frač in streljanje z njimi,
 • učenje uporabnih vozlov za bivanje v naravi,
 • aktivno soustvarjanje dogajanja na taboru,
 • veliko proste igre, kjer bodo otroci tkali nepozabne vezi z novimi prijatelji in z naravo.
 • In vsa tista neopisljiva doživetja in spontane situacije, ki se v gozdu in reki vtisnejo naravnost v srce.

 

DODATNO NATURO PODARI ŠE…

 

 • 7 DARIL vašemu otroku od naše ekipe v času tabora
 • Praktično Naturo darilo, ki ga bo lahko vaš otrok še velikokrat uporabljal v naravi ali na domačem igrišču,
 • Pet dni miru pred mularijo!
 • Gotovost, da ste otroka zaupali strokovni ekipi z dolgoletnimi strokovnimi izkušnjami, ki živi in diha za to, da pričara nepozabne doživljaje našim malim zakladom!

Privoščite mu edinstveni in nepozabni NATURO Poletni tabor Na pravljični kmetiji, v neokrnjeni naravi, kjer bo doživel številne “aha” momente in kjer mu bo zapelo srce!

Naše punce pravijo…

Tole je za ponovit !!

Jana B. Mihovec

NA PRAVLJIČNI KMETIJI je visoko intenziven program za otroke. Izhaja iz zdrave kmečke pameti, podporo pa ima v številnih svetovnih študijah iz področij, kot so:  nevroznanost, razvojna in socialna psihologija, čustvena inteligenca, o pomenu igre, gibanja, stika z živalmi in vpliva narave, itd. Osnova programa je izkustveno učenje (experiential learning), edini način učenja, ki ga človek naravno poseduje že od samega začetka človeštva. Vsak otrok dobi številne močne izkušnje, ki mu pokažejo katere lastne notranje potenciale in moči lahko izkoristi v prid premagovanja lastnih omejitev v danem trenutku. Po koncu tabora vsak otrok pride domov notranje močnejši in modrejši.

 

Za ta program smo izbrali najboljše možno okolje v Sloveniji – največjo slovensko mirovno kmetijo V Pravljici.  To je multisenzorno naravno okolje z 72 različnimi živalmi, v neokrnjeni naravi na obrobju gozda. Kmetija ponuja izključno naravne dražljaje, ki so edini usklajeni z evolucijsko razvitimi potrebami človeškega telesa in možganov. V to okolje bomo umestili malo pleme (10-15 otrok). Namenoma majhna številka, ki omogoča dovolj prostora, da je vsak otrok opazen, pride do veljave in dobi ravno prav pozornosti in naklonjenosti. Hkrati pa še vedno toliko velika, da mora iz sebe potegniti dovolj lastne moči za aktivno umeščanje v skupinsko dinamiko.

Smisel našega programa ni nasmeh na obrazu otrok 24/7, ampak skrb za razvoj notranje moči otroka in usklajenost z njegovo pravo naravo. Na našem programu otroci večkrat začutijo moč, da prestopijo mejo cone udobja in tako najhitreje napredujejo. Vse to pa je osnova za čvrstejše kljubovanje življenjskim viharjem, katerim bodo naši mali zakladi še prehitro izpostavljeni. Na programu gradijo tudi zaupanje vase, v svoje odločitve in v to, da smejo in lahko posežejo po njihovih lastnih “zvezdah”. In točno zdaj je čas, da gradijo to notranjo moč!

NATURO programe vodimo izključno ljudje, ki smo spoznali in sprejeli Naturo načela dela z otroki ter 7 brezplačnih daril, ki jih dajemo na vsakem programu. Večina članov naše ekipe ima izobrazbo iz področja dela z ljudmi ali narave (socialni pedagogi, učitelji, agronomi …) , so taborniki, skavti ali osebe, ki so preživele ogromno časa v naravi in jo izkušale v najrazličnejših razmerah in situacijah. Hkrati pa smo Naturovci ljudje, ki otrok ne “ujčkamo” ampak jim omogočamo pogoje v katerih otroci iz sebe potegnejo največ kar se da!

Ključni izvajalci programa imajo 20-letne praktične izkušnje z zelo raznolikimi skupinami otrok. Zaradi svojih izkušenj lahko kljubujejo klasičnim pedagoškim pristopom, ki zahtevajo vnaprej pripravljen program. Otrokom ne vsilijo svojega razmišljanja, ampak ponudijo ustrezen okvir psihološke varnosti in najbolj smiselne izzive. Znotraj tega se otroci počutijo dovolj varni za intenzivno raziskovanje sveta, spoznavanje sebe in drugih. Izvajalci znajo na licu mesta otroke podpreti do te mere, da le-ti sami iz svojih zmožnosti oblikujejo zanje najboljšo možno izkušnjo, ki jo v danem trenutku potrebujejo.

Gregor Rožanc: univ. dipl. soc. ped., oče dvema hčerkama, ustanovni član in predsednik Društva Naturo, vzgojitelj mladostnikom v Vzgojnem zavodu Kranj, NLP praktik, ima opravljen Advanced Intensive Training iz realitetne terapije (2 letnika). Do sedaj je vodil že številne programe za otroke in mladostnike, delavnice, treninge in tudi predavanja in seminarje za starše. Njegove strasti so gibanje, narava in knjige, raznolika doživetja in doseganje zastavljenih ciljev. Več o njem pa izveste v knjižici

7 daril, ki lahko vašemu otroku rešijo življenje.

Tina Pernuš: velika ljubiteljica narave, navdušena gornica in neumorna jadralka, ki naravo dojema kot našo veliko učiteljico na vseh področjih življenja, tako z vidika osebne rasti, odnosov, družbe in okolja. V 15 letih aktivnega prostovoljstva je v vlogi skavtske voditeljice pridobila izkušnje dela z mladimi, se udeleževala mladinskih izmenjav in se naučila pristnega stika z naravo in odgovornega odnosa do narave in družbe. Življenje dojema kot igro in svet kot igrišče. Sledi misli ustanovitelja skavtov BI-PI, da bi svet zapustila za spoznanje boljši, kot ga je prejela. Vedoželjna krajinska arhitektka, oblikovalka in načrtovalka zunanje okolice, trenutno zaključuje študij naravovarstva, njen prosti čas pa krojita glasba in ples.

DRUŽBENO ODGOVORNA GESTA:

S plačilom programa boste naredili nekaj dobrega tudi za druge otroke, saj Naturovci del denarja od naših programov namenjamo delovanju NATURO DOŽIVLJAJSKIH IGRIŠČ, ki so za otroke brezplačni.

Privoščite mu edinstveni in nepozabni NATURO Poletni tabor Na pravljični kmetiji, v neokrnjeni naravi, kjer bo doživel številne “aha” momente in kjer mu bo zapelo srce!