7 BREZPLAČNIH DARIL,

KI LAHKO VAŠEMU OTROKU REŠIJO ŽIVLJENJE

POZOR! Če se po kliku za oddajo email-a ne zgodi nič, nam prosim pišite na: gregor@naturo.si, da vam čimprej zagotovimo knjigo.

Ali se kot starš v različnih situacijah s svojim otrokom večkrat vprašate:

 

“Kaj naj naredim?” 
 “Kako naj svojemu otroku pomagam?”
“A sem to prav naredil/-a?”

 

Jaz se velikokrat. A ta vprašanja niso vedno najbolj smiselna. Opažam namreč, da starši vse bolj želimo hitre odgovore v obliki instant vzgojnih ukrepov, vzgojnih “tablet”, ki bi nam pomagale pri vzgoji. Želimo rešitve, ki bi učinkovale v hipu. Kot pri bolezni. A če je imunski sistem slab, prazen, šibek, tudi zdravila težko pomagajo. Vsaj ne na dolgi rok. Podobno je pri osebnosti otroka.

 

Mene osebno bolj zanima krepitev celostnega osebnostnega “imunskega sistema”, ki bi deloval na dolgi rok, na celo otrokovo življenje. Če je le-ta dobro razvit, bo otrok toliko bolj odporen na vse življenjske izzive, katerim ne ubeži nihče.

 

Starš sem že dobrih 8 let, z otroki in mladimi se poklicno ukvarjam 10 let (trenutno kot vzgojitelj v vzgojnem zavodu), še nekaj dodatnih kot prostovoljec, študiral sem socialno pedagogiko. Seveda pa sem imel tudi svoje otroštvo in mladostništvo. Ko pod vse to potegnem črto, vidim določene zakonitosti. Vidim kaj sem imel jaz (in marsikdo drug) kot otrok in vidim, česa imajo manj otroci, ki pridejo v vzgojne zavode. Vidim, kaj je mogoče mene rešilo pred tem, da bi zabredel v resne težave. Verjamem celo, da mi je rešilo življenje.

 

V svojih opažanjih sem izluščil 7 “daril”, ki jih lahko starši podarimo svojemu otroku in mu s tem pomagamo krepiti njegovo notranje jedro in s tem njegov osebnostni “imunski sistem”. Bolj ko bo to močno, bolj mirno bomo lahko spali, ko bo naš otrok postal najstnik. 

 

Vabljeni k branju.

 

Gregor Rožanc