ROJSTNI DAN V GOZDU  –  POLETI, POZIMI, KADARKOLI! 

Dogodek leta, na katerem se otrokom (skoraj) nič ne teži – dovoli se jim, da si oni oblikujejo čas tako, kot njim paše in zato jim tako dogaja – ker se to zgodi tako redko! Imajo svoje glave, s katerimi znajo misliti.

Ok, pa še ogenj, zemlja/blato/sneg pozimi, palice, noži, loki, pečene hrenovke, plezanje po drevesih, fuzbal in vse kar si še zraven zamislijo.
Naturovci smo tam, da jih podpremo, da jim pomagamo in ne da jih vodimo in zabavamo. Igrati in zabavati se znajo sami najbolje!
In tudi punce čisto “not” padejo! Včasih še bolj!
Ali se ta dan nezadržno bliža, vi pa si res ne želite, da bi letošnji potekal po nekem natančno določenem animacijskem urniku – bolj si želite, da se vaš otrok “zdivja” s svojimi prijatelji, se z njimi dejansko pogovarja, poje, smeje, je avtentičen v svoji igrivi otroški domišljiji in ne da zgolj sledi navodilom in urniku odraslih? 
Bi raje videli, da otrok rojstni dan preživi na svežem gozdnem zraku polnem zdravih bakterij, ki krepijo imunski sistem, kot za štirimi stenami, kjer je tako ali tako že preveč časa?
Bi radi videli, da je v stiku z zemljo, v kateri je bakterija, ki sproži delovanje hormona sreče – serotonina?
Bi vam organizacija in izvedba rojstnega dne v naravi povzročila prevelik stres in porabila preveč časa?
Bi radi videli, da vaš otrok zvečer zaspi z nasmeškom na ustih in še z malo blata za ušesi? 
Za otrokov nepozabni rojstni dan v gozdu…

“Midva naših otrok ne animirava, zavijava v vato itn. Odkar sva prvič bila z Naturo si ne želiva nič drugega. Jonas, 7 let, praznoval pri Naturu, kjer so plavali, potem pekli, nakar jih je ujel dež, nadaljevali pod streho, skakanje po lužah itn. Nepozabno za otroke, ki so sprostili svojo domišljijo”.    

 

Marijan Župarić, Novo mesto

KAJ DOBIJO OTROCI?

 • neomejeno dozo veselja, sreče,
 • kurjenje ognja, peko hrenovk na ognju, izdelavo lokov in puščic, plezanje po drevesih, itd.,
 • občutek notranje moči,
 • zavedanje, da lahko vplivajo na svet okrog sebe s svojim razmišljanjem, sprejemanjem odločitev in delovanjem,
 • razvoj sposobnosti reševanja problemov,
 • učenje sodelovanja z ostalimi
 • vodstvene veščine – otroci v prvi vrsti vodijo sebe, v procesu rojstnega dneva pa izmenjaje tudi druge. Nekdo pa spozna, da le sledi, kar je zanj pomembna povratna informacija.
 • učenje sprejemanja tveganja (risk assesment) in odgovornosti zaradi tveganih elementov – voda, ogenj, noži, žage, nepredvidljiv teren in vreme.
 • priložnost, da odprejo svoje “ventile” in se zares zdivjajo (za kar imajo danes redko priložnost),
 • noro zabavo – katera je zabavnejša in boljša igra kot tista spontana s prijatelji, kot smo jo imeli starši današnjih otrok v svojem otroštvu v neomejenih količinah?
 • stik sami s seboj in delovanje v svojem notranjem ritmu!

 

KAJ ŠE DOBIJO?

 • 7 DAROV v času praznovanja od Naturo ekipe

 

KAJ DOBITE STARŠI?

 • Malo miru pred mularijo! Za sproščen klepet ob kavici, opravke ali okrepčilni spanec,
 • zavest, da ste otroka zaupali ljudem, ki s svojim strokovnim delovanjem skrbijo za zdrav vsestranski razvoj otrok in jim ni pomembno, da rojstni dan zgolj mine.

 

 

ZAKAJ RAVNO V GOZDU?

  • velika doza svežega gozdnega kisika, polnega negatinih ionov (znižujejo stresni hormon kortizol in dvigujejo raven koncentracije) ter fitoncidov (naravnih antibiotikov, ki jih v zrak izločajo drevesa – izboljšujejo človekov imunski sistem) in brez formaldeidov, strupov, ki se sproščajo v zaprtih prostorih od sten, pohištva, preprog, umetnih barv itd.
  • stik z zemljo – v zemlji je tudi bakterija, ki spodbuja delovanje hormona sreče (serotonina), ki je ključen pri preprečevanju žalosti, depresije).
  • stik z vsemi štirimi naravnimi elementi – zrak, zemlja, voda, ogenjtemeljnimi viri vse energije (v gozdu se človekove energetske točke lažje uskladijo, zdrava energija lažje steče),
  • večanje fleksibilnosti možganov in boljše možganske povezave (možganske povezave definirajo IQ človeka) – že samo zaradi razgibanega terena (korenine, kamni, skale, manjše jame in hribčki…) otrokovi možgani ostajajo bolj odzivni, neprestano morajo spremljati, se prilagajati, biti aktivni.
  • Ker bo zvečer veliko lažje in lepše zaspal/-a!
Za otrokov nepozabni rojstni dan v gozdu…

KRANJ

Lokacija 1: območje Kosorep ob reki Kokri v Kranju

Lokacija 2: gozd Udinboršt (območje mlinčkov)

 

NOVO MESTO

Lokacija 1: Na koncu Malega Slatnika, na Machovi poti

DRUŽBENO ODGOVORNA GESTA:

S plačilom rojstnega dne boste naredili nekaj dobrega tudi za druge otroke, saj bomo Naturovci del denarja od rojstnih dni namenili delovanju naših DOŽIVLJAJSKIH IGRIŠČ, ki so za otroke brezplačni.

VODENJE

NATURO rojstne dni vodimo izključno ljudje, ki smo spoznali in sprejeli Naturo načela dela z otroki, 7 brezplačnih daril, ki jih dajemo na vsakem rojstnem dnevu (in ostalih programih) in ki smo šli skozi praktično in teoretično Naturo usposabljanje za vodjo Naturo programov. Večina članov naše ekipe ima izobrazbo iz področja dela z ljudmi ali narave (socialni pedagogi, učitelji, agronomi …) , so taborniki, skavti, ali pa osebe, ki so preživele ogromno časa v naravi in jo izkušale v najrazličnejših razmerah in situacijah.
Če želite izvedeti več o naših dejavnostih vas vljudno vabimo na našo spletno stran naturo.si