ROJSTNI DAN V GOZDU  –  POLETI, POZIMI, KADARKOLI! 

Dogodek leta, na katerem se otrokom (skoraj) nič ne teži 😉 Dovoli se jim, da si oblikujejo čas in rojstnodnevno zabavo čisto po svojih željah in zato se jim toliko dogaja!

Mi smo pripravljeni na vse njihove želje: na pripravo ognja, lovljenje, igranje skrivalnic, plezanje po drevesih, izdelavo in igro z loki, na pečenje hrenovk, ustvarjanje z nabranimi materiali, pri stiku z zemljo, blatom, snegom pozimi, pri rokovanju z noži, šiljenju palic, igranju fuzbala in vlečenju vrvi oz. na vse kar si zamislijo.
Naturovci smo tam, da jih podpremo in jim nudimo pomoč, ne da jih vodimo in zabavamo. Igrati in zabavati se znajo sami najbolje.
Ali se ta dan nezadržno bliža, vi pa si res NE ŽELITE, da bi letošnji rojstni dan potekal po natančno začrtanem animacijskem urniku? Si želite, da bi vaš otrok praznoval rojstni dan popolnoma sproščeno v naravi,  kjer bo lahko sam kreiral program s skupino svojih prijateljčkov, kjer bo lahko prosto tekel, skakal, plezal, pel, se pogovarjal in bo lahko v vsakem trenutku avtentičen v svoji igrivi otroški domišljiji ? 
Bi raje videli, da otrok rojstni dan preživi na svežem gozdnem zraku polnem zdravih bakterij, ki krepijo imunski sistem, kot za štirimi stenami, kjer je tako ali tako že preveč časa?
Bi radi videli, da je v stiku z zemljo, ki sproži delovanje hormona sreče – serotonina?
Bi vam organizacija in izvedba rojstnega dne v naravi povzročila prevelik stres in porabila preveč časa?
Bi radi videli, da vaš otrok zvečer zaspi z zadovoljnim nasmeškom na obrazu in s še z malo “blata za ušesi”? 
Za otrokov nepozabni rojstni dan v gozdu…

“Midva naših otrok ne animirava, zavijava v vato itn. Odkar sva prvič bila z Naturo si ne želiva nič drugega. Jonas, 7 let, praznoval pri Naturu, kjer so plavali, potem pekli, nakar jih je ujel dež, nadaljevali pod streho, skakanje po lužah itn. Nepozabno za otroke, ki so sprostili svojo domišljijo”.    

 

Marijan Župarić, Novo mesto

KAJ PRIDOBIJO OTROCI?

 • Noro, spontano zabavo v okolju, ki jih ne omejuje pri gibanju in doživljanju.
 • Igro po lastni meri (tekanje po gozdu, raziskovanje okolice in materialov narave, izdelavo lokov in puščic, lovljenje, skrivanje, plezanje po drevesih, ipd.).
 • Priložnost, da odprejo svoje “ventile” in se zares zdivjajo (za kar imajo danes redko priložnost).
 • Izkušnjo lastne priprave ognja in peko rojstnodnevne hrane.
 • Občutek notranje moči.
 • Zavedanje, da lahko vplivajo na svet okrog sebe s svojim razmišljanjem, sprejemanjem odločitev in delovanjem.
 • Razvoj sposobnosti reševanja problemov in učenje medsebojnega sodelovanja.
 • Pridobivanje vodstvenih veščin, saj otroci v prvi vrsti vodijo sebe, v procesu rojstnega dneva pa izmenjaje tudi druge. Nekdo lahko spozna, da mu ustreza bolj sledenje drugim, kar je zanj tudi pomembna povratna informacija.
 • Učenje sprejemanja tveganja (risk assesment) in sprejemanje odgovornosti.
 • Stik s seboj in delovanje v svojem notranjem ritmu!
 

KAJ PRIDOBITE STARŠI?

 • Malo miru pred mularijo! Za sproščen klepet ob kavici, opravke ali okrepčilni spanec.
 • Zavest, da ste otroka zaupali ljudem, ki s svojim strokovnim delovanjem skrbijo za zdrav vsestranski razvoj otrok in jim ni pomembno, da rojstni dan zgolj mine.Malo miru pred mularijo! Za sproščen klepet ob kavici, opravke ali okrepčilni spanec.
 • Zadovoljne otroke s čudovitimi spomini na rojstnodnevni dogodek.

 

 

ZAKAJ RAVNO V GOZDU?

Ker se v njem nahajajo velike doze svežega gozdnega kisika polnega negatinih ionov,  ki znižujejo stresni hormon kortizol in dvigujejo raven koncentracije in fitoncidov, naravnih antibiotikov, ki jih v zrak izločajo drevesa in izboljšujejo človekov imunski sistem.
Ker v njem ni skoncentriranih formaldeidov, strupov, ki se  v zaprtih prostorih sproščajo od sten, pohištva, preprog, umetnih barv itd.
Ker se pri stiku z zemljo spodbuja delovanje hormona sreče (serotonina), ki je ključen pri preprečevanju žalosti in depresije.
Ker v gozdu najlažje dobijo otroci stik z vsemi temeljnimi viri energije preko štirih naravnih elementov: zraka, zemlje, vode in ognja.
Ker se z igro v gozdu zaradi razgibanega terena (korenine, kamni, skale, manjše jame, hribčki, krtine…), stalne pozornosti in prilagajanja naravni okolici, krepi fleksibilnosti možganov in njihovih povezav (možganske povezave definirajo IQ človeka).
Ker bo zvečer otrok veliko lažje, lepše in mirnejše zaspal!
Za otrokov nepozabni rojstni dan v gozdu…

KRANJ

Lokacija 1: območje Kosorep ob reki Kokri v Kranju

Lokacija 2: gozd Udinboršt (območje mlinčkov)

 

NOVO MESTO

Lokacija 1: Na koncu Malega Slatnika, na Machovi poti

DRUŽBENO ODGOVORNA GESTA:

S plačilom rojstnega dne boste naredili nekaj dobrega tudi za druge otroke, saj bomo Naturovci del denarja od rojstnih dni namenili delovanju naših DOŽIVLJAJSKIH IGRIŠČ, ki so za otroke brezplačni.

VODENJE

NATURO rojstne dni vodimo izključno ljudje, ki smo spoznali in sprejeli Naturo načela dela z otroki, 7 brezplačnih daril, ki jih dajemo na vsakem rojstnem dnevu (in ostalih programih) in ki smo šli skozi praktično in teoretično Naturo usposabljanje za vodjo Naturo programov. Večina članov naše ekipe ima izobrazbo iz področja dela z ljudmi ali narave (socialni pedagogi, učitelji, agronomi …) , so taborniki, skavti, ali pa osebe, ki so preživele ogromno časa v naravi in jo izkušale v najrazličnejših razmerah in situacijah.
Če želite izvedeti več o naših dejavnostih vas vljudno vabimo na našo spletno stran naturo.si