Postanite podpornik projekta “Gremo na igrišče!” tudi vi z nakupom simpatične majice.

 

 

 

 

 

OTROKE MORAMO SPRAVITI VEN, NA IGRIŠČA! 

AMPAK KAKO?

Danes vse več otrok svoje otroštvo preživlja za štirimi stenami (doma ali v telovadnicah) ter po navodilih odraslih (staršev, učiteljev, trenerjev). 

Ampak otroštvo bi moralo biti vse prej kot to … otroštvo bi se moralo dogajati zunaj, na igrišču, ob rekah in v godovih. Otroštvo bi moralo biti prežeto z igro, igro, igro … igro, v kateri se otroci smejejo stvarem, ki jih odrasli ne razumemo, igro, kjer si otroci potolčejo kolena, umažejo hlače in pomagajo drug drugemu. Z igro, kjer pravila določajo otroci sami, igro, kjer ni odraslih, ki bi rekli “pazi”, igro, kjer otroci preizkušajo svoje meje in se srečajo s svojimi omejitvami. Igro, ki je za njih življenje in učenje življenja. Življenje pa sestavljajo tudi “padci”.

Spomnim se dogodka iz svojega otroštva, ko smo se otroci lovili s kolesom po naši ulici, bilo je nekje okrog mojega osmega leta starosti … spomnim se trenutka, ko sem bil s svojim kolesom spredaj, pred ostalimi, pogledam nazaj, balanca se je zatresla, jaz pa … sem se kasneje zbudil iz nezavesti doma v svoji postelji in z razbitim kolenom, komolcem in čelom. Ko sem vprašal mami, kako sem prišel domov, mi je povedala, da sta me pripeljala dva fanta, prijatelja iz ulice, vrstnika! Nekdo se bo ob tem dejstvu zgrozil, nekdo bo svojega otroka še bolj zaprl v stanovanje, vem pa tudi, da vas je veliko, ki boste razumeli sporočilo o učenju iz tvegane otroške igre, o medčloveški pomoči in solidarnosti, o prijateljstvu, o tem, da tudi če zelo padeš, ni konec sveta itd.
Katerega osemletnega otroka lahko danes še pripeljeta domov dva vrstnika? Redkokaterega, ker je danes zelo malo otrok na igriščih. Če pa so, pa starši ne odmaknejo oči od njih. 

Pri NATURU želimo vrniti otroke na igrišča! Tega smo se za začetek lotili tako, da organiziramo igralne dni po različnih slovenskih mestih. Z njimi želimo doseči to, da bodo otroci vsaj za en popoldan začutili kaj pomeni biti zunaj s svojimi prijatelji, potem pa to ponovili še čim večkrat brez naše prisotnosti. Vsako leto naredimo več igralnih dni, v Kranju razvijamo celo doživljajsko igrišče in vsako leto ven spravimo več otrok. Radi pa bi jih še več in lahko nam pomagate!

Udeležba na igralnih dneh za otroke je brezplačna, a da jih lahko izvedemo, potrebujemo pri NATURU tudi nekaj sredstev. Lahko prosimo podjetja za donacije, lahko upamo, da nam bo nekaj sredstev namenila posamezna lokalna skupnost (občina, krajevne in četrtne skupnosti), lahko pa se stvari lotimo tudi drugače.

Če vas zanima kakšna je naša ideja in bi radi tudi sami pomagali k našemu cilju – ČIM VEČ OTROK NA IGRIŠČIH – kliknite TUKAJ.  Časa je le 3 dni!

“Gremo ven … gremo na igrišče!!”

 

Lep pozdrav,

Gregor Rožanc in

 
igriva NATURO ekipa
Ti je bil zapis všeč? Povej naprej.:)