Verjamemo v otroke in naravo!

NATURO sestavljamo ljudje, ki verjamemo v otroke in naravo! Naša strast je ustvarjanje igrivega otroštva. Otrokom pomagamo, da se sprostijo, povežejo s sabo, z drugimi in z naravo ter razvijejo svoje naravne moči. Otrok, povezan s samim sabo, z močjo svobodnega ustvarjanja, je na najboljši poti do notranje stabilnosti, zdravega razvoja telesa, uma in srca ter lastnega uspeha.

Zagotoviti otrokom ustrezne priložnosti in pogoje za zdrav vsestranski razvoj preko projektov, ki spodbujajo prosto igro  in doživljanje sveta okoli sebe z vsemi čuti. 

V sodobnem času otroci skoraj nimajo več možnosti izkusiti proste igre kot smo jo poznali nekoč. Njihov prosti čas zasedajo organizirane, storilnostno usmerjene popoldanske aktivnosti, preostanek prostega časa pa jim največkrat zapolnijo elektronske naprave. Zmanjšujejo se tudi javne površine namenjene igri v korist prometne infrastrukture. Igrišča tako bolj ali manj samevajo. Otroci drevesa, potoke, skale in živali doživljajo preko elektronskih medijev. Ne občutijo jih. Starši smo zaradi natrpanih urnikov in prenekaterih grozljivih medijskih zgodb prestrašeni za otrokovo varnost, zato jih ne spodbujamo k igri in druženju s sovrstniki na prostem. Zaradi naše vsevečje odtujenosti od narave je v nevarnosti tudi narava sama. Narava je življenje. Zaradi nje živimo. Ekran nam ne bo dal zraka, niti hrane, niti vode. Pomembno je torej, da naše otroke naučimo pomena in spoštovanja do narave. Pomembno je, da otroke naučimo sožitja z njo, ne glede na to kje živimo; v mestu ali na podeželju.

Prosta igra in narava zato potrebujeta svojega zagovornika. Več njih. Eden je NATURO.

NATURO otrokom vrača igro in naravo. In obratno – naravi vrača otroke in igro.

Vzpostaviti varno igro v naravi.

Dovoliti in spodbujati otroško prosto igro.

Dvigniti zavest staršev, pedagogov in odločevalcev otroške prihodnosti o pomenu proste igre in dnevnega časa namenjenega igri.

Spodbujati vračanje otrok v naravo tudi s pedagoškimi urami in doživljajskim učenjem na prostem.

Razvijati doživljajska igrišča in organizirati igralne dneve.

Spodbujati otroke k vračanju na igralne površine brez elektronskih naprav.

NATURO EKIPA

11425063_940005699395883_1854185761586034744_o

GREGOR ROŽANC

Gregor je ustanovitelj in vodja projektov Društva NATURO. Po izobrazbi je univ. dipl. socialni pedagog, kasneje pa je pridobil tudi naziv NLP Praktik in opravil Advanced Intensive Training iz realitetne terapije. Trenutno je zaposlen kot vzgojitelj v Vzgojnem zavodu Kranj, je oče dveh deklic, sicer pa se že več kot 15 let aktivno ukvarja z otroci in mladimi v različnih vladnih in nevladnih organizacijah. Vodil je številne delavnice in treninge za otroke in mladostnike, bil vzgojitelj, deloval kot svetovalec, njegova velika strast pa je organizacija in vodenje doživljajsko-pedagoških projektov za otroke v naravi. Verjame v otroke in v to, da narava in prosta igra v otroku podpreta razvoj njegovih naravnih kvalitet.

tonja-umnik

TONJA UMNIK

Vodja projektov, organizacije poslovanja in članica uprave društva Naturo. Je ljubiteljica potovanj, gora in glasbe. Cilj vsakega poletja je nadeti si nahrbtnik na rame in odpotovati v neznane kraje. Potovanja ji predstavljajo najboljši način za razumevanje sebe in sveta. Tonja je učiteljica razrednega pouka, kar si je želela že od otroštva. Vzgajanje otrok čuti kot svoje poslanstvo. “Kaj je lepšega v življenju kot se ukvarjati z otroki, najčistejšimi bitji tega planeta”, pravi Tonja. Že od samega začetka verjame v gozdne čarovnije znanja in pomembnosti preživljanja časa v naravi. Ko je vse to našla v gozdni pedagogiki, je njena pot postala nekaj popolnoma drugačnega. Na pravem mestu in ob pravem času je spoznala Naturo, ki ji kljub zahtevni službi, predstavlja osebno rast, druženje s prijetnimi ljudmi in seveda ustvarjanje gozdnih vragolij z manjšimi in večjimi škrati/njami. 

luka-vodnik

LUKA VODNIK

Vodja projektov, vodja programa Pustolovska šola Kranj in član uprave Društva Naturo. Po poklicu je mag. biologije, v privatem življenju pa odštekani umetnik, športnik in pustolovec. Društvu Naturo se je pridružil po naključju, ko je s prijateljem gradil v gozdu peč. Njegov um je vedno na lovu za novimi projekti, pustolovščinami in znanji, zaradi česar se še posebej dobro razume z najbolj živahnimi otroki. Prisega na zdrav življenjski slog v sožitju z naravo. Verjame, da vsak otrok lahko doseže svoje sanje in izpolni svoj potencial, če ga odrasli slišimo, podpremo in in z njim ravnamo spoštljivo. 

12006515_990620431001076_5497360587368717090_o

mag. GREGOR UDOVČ

Še drugi Gregor v ekipi Društva Naturo je vodja podružnice Ljubljana. Z otroki dela že od srednje šole. Začel je kot vzgojitelj na letovanjih Rdečega križa Novo mesto na Debelem Rtiču, zadnjih 10 let pa je programski in pedagoški vodja letovanj. Dodiplomsko izobrazbo je pridobil na Pedagoški fakulteti, smer fizika in tehnika, podiplomski študij pa je nadaljeval na smeri menedžmenta neprofitnih organizacij. Gregor je vsestranski, saj se zelo dobro znajde na tehničnem področju, kot tudi pri delu z ljudmi. Trenutno je zaposlen kot ravnatelj v osnovni šoli. Poleg tega, da je skrben oče dveh otrok, je strasten športnik. Ljubi športne aktivnosti v naravi v vseh letnih časih. V njegovi družbi v naravi je vedno zabavno, saj otrokom vedno znova in znova razkriva fizikalne zakonitosti in skrivnosti narave.

naturo_karmen_rodic

KARMEN RODIČ

Vodja podružnice Naturo Novo mesto. Po izobrazbi je mag. agronomije, zato dopoldneve preživlja kot ‘zdravnik za rastline’.  Je mama dveh otrok s katerima preživlja aktiven prosti čas tako na igrišču, kot tudi pri najrazličnejših raziskovanjih in pohajkovanjih ter seveda na domačem vrtičku. Tam imata svojo ustvarjalno gredico tudi najmlajša. 
marko-stern

MARKO ŠTERN

Vodja projekta Gorske počitnice in aktivni član Društva Naturo. Je v zključnem letniku študija geologije. Zanima ga ogromno stvari, zato ne pozna besed kot sta dolgočasje ali brezdelje. Svoj prosti čas preživlja v naravi in je rad športno zelo aktiven. Otroke naravnost obožuje, saj je odraščal s tremi mlajšimi brati. Njegovi vrlini sta potrpežljivost in vedoželjnost. 

Dasa

DAŠA RADOVAN

Vodja doživljajskega igrišča in gozdnega varstva v Novem mestu. 
Trenutno študentka dodiplomskega študija sociologije, naslednje leto pa jo čaka še magistrski študij na tem področju. Uživa v akademskem prostoru, vendar se zaveda kako pomembno je, tako za um, kot tudi za telo, nameniti dober del svojega dne tudi gibanju na svežem zraku. Deluje v več (ne)vladnih organizacijah. Njen fokus je usmerjen predvsem v otroke in v mladostnike. Pri svojem delu spodbuja prosto igro, s čimer spodbuja graditev posameznikove identitete in njeno umestitev v širši prostor, v skupnost.  Verjame, da vsak lahko odkrije in živi svoje potenciale, kar je tudi bistvo moči skupnosti. Njena želja je živeti v okolju kjer vladata sožitje in harmonija, kjer se občuti radost življenja in ljubezen tako do sebe, kot tudi do drugih. Skozi gozdno pedagogiko vidi pot, ki nas vodi po poti proti celovitosti. 
zalka-leskovar

ZALKA LESKOVAR

Že od nekdaj je rada zahajala v naravo, zato ni nič čudnega, da je v otroških letih postala navdušena skavtinja. Poleg tega se je v prostem času vedno rada ukvarjala z otroki, tako pri skavtih, kjer je že več let voditeljica skupine mladih, kot pri študentskem delu, kjer poučuje klavir. Učenje različnih veščin ji je bilo vedno v izziv. Trenutno obiskuje Naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljani, kjer se uči grafičnega oblikovanja. Vedno se potrudi, da na stvari gleda iz pozitivne strani in da podari nasmeh takrat, ko ga nekdo potrebuje.