Verjamemo v otroke in naravo!

NATURO sestavljamo ljudje, ki verjamemo v otroke in naravo! Naša strast je ustvarjanje igrivega otroštva. Otrokom pomagamo, da se sprostijo, povežejo s sabo, drugimi in z naravo ter razvijejo svoje naravne moči. Otrok, ki je povezan in lahko svobodno ustvarja, je na najboljši poti do notranje stabilnosti, zdravega razvoja telesa, uma in srca ter uspeha po lastni meri.

Tu smo zato, da otrokom zagotavljamo ustrezne pogoje za zdrav vsestranski razvoj. Svoje poslanstvo uresničujemo s projekti, v katere vgradimo veliko proste igre in narave.

Prosta igra otrok je ogrožena vrsta na spisku otroških aktivnosti. Storilnostna naravnanost družbe se je z vso močjo prenesla tudi na otroke in njihov prosti čas je zasedlo konstantno organizirano učenje – športa, glasbe, umetnosti… Kar ga je ostalo, ga zapolnijo elektronske naprave. Zmanjšujejo se tudi javne površine, namenjene igri, vse hujši promet pa je invazivna vrsta, ki ravno tako spodjeda otroško igro na prostem. Že do igrišč, kaj šele do dreves, potokov in skal otroci skorajda ne pridejo več. Poleg tega je staršev strah nepridipravov, ki oprezajo za otroki.

V nevarnosti je tudi narava sama, saj se ljudje masovno odtujujemo od nje. Aktualna generacija staršev še ima v zavesti, kaj je v otroštvu od narave dobila, a ima vse manj možnosti, da naravo v tisti pravi obliki ponudi tudi svojim otrokom. Če bomo dopustili, da cele generacije otrok prekinejo stik z naravo, potem je narava izgubljena. Človek pa tudi.

Zato prosta igra in narava potrebujeta svojega zagovornika. Več njih. Eden je NATURO.

NATURO otrokom vrača igro in naravo. In obratno – naravi vrača otroke in igro.

Zavezali smo se, da …

… bodo vsi otroci spet imeli možnost varnega igranja v naravi in veliko proste igre,
… bo v mestih na voljo dovolj igralnih površin za vse otroke,
… se dvigne zavest staršev, pedagogov in vseh vrst oblastnikov o pomenu proste igre, preživljanja časa,
… in učenja otrok na prostem ter da vsi skupaj tudi kaj naredimo v smeri vračanja otrok v naravo,
… da bomo razvili oz. razvijali vsaj eno doživljajsko igrišče v Sloveniji,
… da bomo otrokom stalno zagotavljali dovolj možnosti, da se umirijo, pridejo v stik s sabo in se na zdrav način povežejo z drugimi in naravo.

NATURO EKIPA

11425063_940005699395883_1854185761586034744_o

GREGOR ROŽANC

Gregor je soustanovitelj in predsednik Društva NATURO ter vodja podružnice društva v Kranju. Po izobrazbi je univ. dipl. socialni pedagog, kasneje pa je pridobil tudi naziv NLP Praktik in opravil Advanced Intensive Training iz realitetne terapije. Trenutno je zaposlen kot vzgojitelj v Vzgojnem zavodu Kranj, je oče dveh deklic, sicer pa se že več kot 15 let aktivno ukvarja z otroci in mladimi v različnih vladnih in nevladnih organizacijah. Vodil je številne delavnice in treninge za otroke in mladostnike, bil vzgojitelj, deloval kot svetovalec, njegova velika strast pa je organizacija in vodenje doživljajsko-pedagoških projektov za otroke v naravi. Verjame v otroke in v to, da narava in prosta igra v otroku podpreta razvoj njegovih naravnih kvalitet.

IMG_20200724_120717

Igor Poliščuk

Član uprave in vodja projektov Igor se identificira kot športnik, umetnik in pustolovec. Že od malih nog najraje aktivno preživlja čas v naravi, kjer si postavlja plezalske, plavalske in pohodniške izzive. Že lep čas pa se preizkuša tudi v tradicionalnih domorodskih tehnikah izdelovanja orodja, posod, bivališč in ostalih stvari, ki so nam danes samoumevne. Zaradi svoje strasti do umetnosti in vsakovrstnega ustvarjanja se je odločil za študij kiparstva, kjer še vedno odkriva neskončne možnosti izražanja idej v različnih materialih.

Na Naturo dogodkih vedno spodbuja otroke k mišljenju izven okvirja, preizkušanju novih veščin in odštekanim pustolovskim podvigom. Kot zagret okoljevarstvenik pa jih uči tudi odgovornega ravnanja s hrano, pospravljanja svojih smeti in pravilnega rokovanja z ognjem. Z največjim veseljem pa se z otroki igra skrivalnice, lovljenje in druge igre, ki so jih njegovi vrstniki že davno prerasli.
Je vodja Pustolovske šole v Kranju.

tonja-umnik

Tonja Umnik

Ljubiteljica potovanj, gora in glasbe. Cilj vsakega poletja je nadeti si ruzak na rame in odpotovati v neznane kraje. Potovanja ji predstavljajo najboljši način za razumevanje sebe in sveta. Med drugim študentka razrednega pouka, za izbiro le-tega je prisluhnila svojim otroškim željam. Kaj je lepšega v življenju kot se ukvarjati z otroki, najčistejšimi bitji tega planeta, pravi Tonja. Že od samega začetka verjame v gozdne čarovnije znanja in pomembnosti preživljanja časa v naravi. Ko je vse to našla v gozdni pedagogiki, je njena pot postala nekaj popolnoma drugačnega. Na pravem mestu in ob pravem času je spoznala Naturo, ki ji bolj kot študentsko službo predstavlja osebno rast, druženje s prijetnimi ljudmi in seveda ustvarjanje gozdnih vragolij z manjšimi in večjimi škrati/ njami. Poleg izvajanja programov na terenu je tudi v Naturo upravi, ter vodja pisarniških ter administrativnih del.

12006515_990620431001076_5497360587368717090_o

mag. GREGOR UDOVČ

Še drugi Gregor v Naturo ekipi je vodja podružnice Ljubljana. Z otroki dela že od srednje šole. Začel je kot vzgojitelj na letovanjih Rdečega križa Novo mesto na Debelem Rtiču, zadnjih 10 let pa je programski in pedagoški vodja letovanj. Dodiplomsko izobrazbo je pridobil na Pedagoški fakulteti, smer fizika in tehnika, podiplomski študij pa je nadaljeval na smeri menedžmenta neprofitnih organizacij. Gregor je vsestranski, saj se zelo dobro znajde na tehničnem področju, kot tudi pri delu z ljudmi. Trenutno je zaposlen kot ravnatelj v osnovni šoli. Poleg tega, da je skrben oče dveh otrok, je strasten športnik. Ljubi športne aktivnosti v naravi v vseh letnih časih. V njegovi družbi v naravi je vedno zabavno, saj otrokom vedno znova in znova razkriva fizikalne zakonitosti in skrivnosti narave.

naturo_karmen_rodic

KARMEN RODIČ

Po izobrazbi je mag. agronomije, zato dopoldneve preživlja kot ‘zdravnik za rastline’, popoldneve pa najrajši v družbi svoje družine. Aktivno na prostem ali na vrtičku, kjer imata svojo ustvarjalno gredico tudi najmlajša. Ne se začudit, če jih srečate po vseh skritih in ne skritih kotičkih Novega mesta. To aktivno preživljanje v in z naravo želi predati tudi naprej. Zato je prevzela vodenje Naturo podružnice v Novem mestu.
luka-vodnik

Luka Vodnik

Odštekani umetnik, športnik in pustolovec. Društvu NaTuro se je pridružil po naključju, ko je s prijateljem gradil peč v gozdu, sedaj pa je koordinator doživljajskega igrišča v Kranju. Niti sekunde ne more preživeti brez kakšnega projekta ali pustolovščine, zaradi česar se še posebej dobro razume z najbolj živahnimi izmed otrok, ki obiskujejo naše programe. Prisega na trezen in zdrav življenjski slog s čim manj negativnim vplivom na okolje. Verjame, da vsak otrok lahko doseže svoje sanje in izpolni potencial, če ga le poslušamo, podpiramo, predvsem pa spoštujemo

marko-stern

Marko Štern

Živi v Kranju in v prostem času rad športa, velikokrat pa čas preživlja tudi v naravi. Potrpežljivosti in dela z otroki se je naučil v družini, saj ima tri mlajše brate. Tako je imel manjšo vlogo vzgojitelja že kar nekaj let. Z otroki rad raziskuje in se zabava kot se je sam včasih.

zalka-leskovar

Zalka Leskovar

Že od nekdaj je rada zahajala v naravo, zato ni nič čudnega, da je v otroških letih postala navdušena skavtinja. Poleg tega se je v prostem času vedno rada ukvarjala z otroki, tako pri skavtih, kjer je že več let voditeljica skupine mladih, kot pri študentskem delu, kjer poučuje klavir. Učenje različnih veščin ji je bilo vedno v izziv. Trenutno obiskuje Naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljani, kjer se uči grafičnega oblikovanja. Vedno se potrudi, da na stvari gleda iz pozitivne strani in da podari nasmeh takrat, ko ga nekdo potrebuje.